Wennen op de peuteropvang

Samen spelen op de peuteropvang

Voor het eerst naar de peuteropvang: voor het ene kind een groot avontuur, waar hij zonder problemen inspringt, voor het andere kind is het aanvankelijk ‘best wel eng'. Samen met de pedagogisch professional spreekt de ouder af wat voor wenperiode voor het kind het meest geschikt is.

Peuters hebben nog weinig begrip van tijd en hebben (vooral in het begin) geen idee wat het betekent als er gezegd wordt: "ik kom je straks weer halen". Daarom volgen we op onze peuteropvang locaties een gestructureerde dagindeling. Regelmatig terugkerende elementen (vrij spel, de kring, een activiteit, fruit eten) geven herkenbaarheid en daarmee wordt "straks" verduidelijkt. Na het fruit eten is het moment van "straks" aangebroken en worden ze weer opgehaald. Deze dagindeling geeft de peuter houvast.

De eerste dag...

is het waarschijnlijk even wennen! Misschien heeft je peuter voor de eerste 'echte' dag al een ochtendje gewend op de peuteropvang. Dan is hij/zij al iets meer bekend met de plek, de pedagogisch professional(s) en de kinderen. Maar ook dan is het vaak nog een beetje spannend. Zeker in het begin is het fijn om samen met de pedagogisch professional afscheid te nemen van papa en/of mama en samen te zwaaien. 

... en de periode daarna

gaat het vaak al heel snel veel beter. De peuter kent de plek inmiddels als geen ander, vriendjes en vriendinnetjes worden al herkend bij de poort en de pedagogisch professional wordt vrolijk begroet. Maar ook na een tijdje kan het zijn dat je peuter er nog moeite mee heeft: ook dit is helemaal niet erg. Ieder kind is anders en dat begrijpen we helemaal. 

Het is even wennen

Huilen als de ouder weggaat is een gebruikelijke reactie en ook niets om zorgen over te maken, integendeel! Het is niet niks voor een 2-jarige om zijn ouder uit te zwaaien. Het komt ook voor dat peuters de eerste keren probleemloos afscheid nemen en daar pas later moeite mee hebben. Een lastig afscheid is geen reden om de wenperiode te verlengen: de peuter zal door ervaring leren dat de ouder weer terugkomt en zo de peuteropvang als een fijne, veilige plek gaan ervaren. De pedagogisch professionals kunnen als geen ander de peuter troosten & afleiden door bijvoorbeeld samen met de andere kinderen een leuke activiteit te gaan doen. Daarnaast mogen ouders altijd even de locatie bellen om te horen hoe het gaat, maar ook via de Kinderopvang app houden we je als ouder(s) op de hoogte wat je peuter allemaal voor leuke dingen doet op de opvang! 

Lekker spelen met vriendjes

Voor je het weet rent je peuter direct de groep op om met zijn vriendjes te spelen, zonder afscheid te nemen van papa en/of mama... en wil hij niet meer naar huis als de ochtend is geëindigd. Wij doen er alles aan om je peuter een hele leuke tijd te laten hebben op onze peuteropvang!