Peuterdorp is jarig!

Peuterdorp Valkenswaard bestaat 50 jaar (2021)

Peuterdorp 50 jaar

Zelf weet je er waarschijnlijk niet veel meer van, maar de eerste vier jaar van je leven waren bepalend voor wie je nu bent. Redenen genoeg om veel aandacht te besteden aan de peuterfase. Dat is nou precies wat Peuterdorp al vijftig jaar met heel veel plezier doet.

In 1971 startte Stichting Peuterspeelzaal Valkenswaard met de opvang en begeleiding van peuters. Op zeven locaties, die volledig gerund werden door vrijwilligers. Doel was om kinderen spelenderwijs (sociale) ervaringen op te laten doen. Naarmate de tijd vorderde werd de organisatie steeds professioneler, net als de vrijwilligers. Hun kennis groeide enorm, maar hun verantwoordelijkheid ook.

Corry de Chêne, was sinds 1980 één van die vrijwilligers. Zij startte in 1980 bij het Hummelhofje. Samen met veertig andere vrouwen had zij gesolliciteerd naar de functie van vrijwilliger en ze werd aangenomen. Vanaf dat moment ontfermde ze zich dagelijks over alle kinderen die zich die dag ‘boven de kerk’ meldden. “Hoeveel het er zouden zijn, dat was voor ons altijd een verrassing,” vertelt ze. “Maar we hadden ontzettend veel lol en daarom pakten we het drie dagdelen per week steeds weer met plezier op.”

Ontdek je wereld spelenderwijs

Nu 50 jaar later is Peuterdorp een plek waar je (nieuwe) vriendjes en vriendinnetjes ontmoet, heerlijk speelt en jezelf ontwikkelt in een knusse en veilige omgeving.  Kinderen hebben plezier, zijn volop in beweging en doen allerlei (sociale) ervaringen op, onder leiding van vaste professionals. Inmiddels zijn alle locaties ook in of bij een basisschool gevestigd en speelt Peuterdorp een belangrijke rol bij de voorbereiding op en overdracht naar het basisonderwijs. Peuters die extra aandacht nodig hebben op het gebied van taal of sociaal emotioneel vlak kunnen bovendien gebruikmaken van vroeg- en voorschoolse educatie (VVE).

78 jaar en nog steeds actief

Corry is inmiddels 78 jaar en ze heeft alle fases van Peuterdorp meegemaakt. Van vrijwilliger naar werknemer en van Stichting Peuterspeelzaal Valkenswaard naar Peuterdorp. Na haar dienstverband zette ze zich nog eens dertien jaar in als vrijwilliger, tot december 2020. Alles bij elkaar opgeteld was Corry meer dan 40 jaar actief bij Peuterdorp.

Jubileum

Op 26 januari 2021 bestaat Peuterdorp precies vijftig jaar. Door corona is er niet veel ruimte om het jubileum uitgebreid te vieren. Voor de kinderen die gebruik maken van de noodopvang zijn er een week lang extra feestelijke activiteiten. Alle kinderen die normaal gesproken bij Peuterdorp komen spelen ontvangen een feestelijk gevuld rugtasje zodat er ook thuis een feestje gevierd kan worden.