Je peuter voorbereiden op de basisschool

Hoe maak je de stap naar school zo klein mogelijk?

Lachende kinderen

De eerste keer naar de basisschool: voor sommige peuters één grote en leuke ontdekkingsreis, voor andere peuters misschien nog een beetje spannend. Logisch ook! Hoe zorg je ervoor dat zowel je kindje als jij als ouder helemaal klaar zijn voor deze nieuwe stap?

Peuteropvang: VVE programma

Allereerst kun je er als ouder voor kiezen je peuter naar de peuteropvang te brengen als voorbereiding op de basisschool. Bij Peuterdorp volgen alle kinderen op de peuteropvang een VVE programma (voor- en vroegschoolse educatie). Dit programma is gericht op een goede voorbereiding op de basisschool en laat jouw kind zelfverzekerd de basisschool binnenlopen! Bekijk de Peuterdorp locaties

De juiste basisschool

Is al bekend naar welke basisschool je peuter gaat? De komende jaren zal hij of zij zich hier gaan ontwikkelen, en dus is de keuze voor een basisschool zeker een belangrijke. Wie weet heb je hier al eens over nagedacht bij je keuze voor peuteropvang, of weet je al naar welke basisschool vriendjes of vriendinnetjes van je kind gaan. Waarom hebben die ouders voor die school gekozen? Vraag het ze eens! En ga zeker ook langs bij open dagen of maak een afspraak, dan kun je zelf de sfeer proeven en onderzoeken of het jou en je peuter een fijn gevoel geeft. Natuurlijk spelen ook praktische factoren als reistijd en het urenrooster mee. Schrijf je op tijd in bij een basisschool, sommige scholen hebben door grote vraag namelijk een wachtlijst!

Na schooltijd; naar huis of naar de buitenschoolse opvang?

Afhankelijk van het rooster van de school, is je peuter straks ’s middags tussen 14.00 en 15.30 uur klaar. Het is slim om al op tijd na te denken of het mogelijk is je kind zelf op te halen van school, of dat er buitenschoolse opvang (bso) geregeld moet worden. Wat is passend bij jouw kind en wat zijn de praktische mogelijkheden? Denk hier op tijd over na, want ook hier geldt; sommige bso’s hebben een wachtlijst.

Peuteropvang bij Peuterdorp bevindt zich altijd in een basisschool, waardoor de stap richting basisschool en eventueel bso op diezelfde school fijn en veilig voelt. Je peuter kan immers gewoon naar hetzelfde gebouw blijven gaan!

School is leuk!

Een stukje mentale voorbereiding voor je peuter mag zeker niet ontbreken, een dag naar school zal namelijk wat anders verlopen dan een dag op de opvang of thuis. Leg bijvoorbeeld uit wat school precies is. Een dagje school kan namelijk wat langer duren dan ze hiervoor gewend zijn (afhankelijk van de soort voorschoolse opvang). Ga daarnaast samen al eens langs bij school en koop leuke spulletjes die je peuter mee kan nemen naar school.

Wendagen op de basisschool

De meeste basisscholen bieden zogenaamde wendagen aan. Dit zijn dagen dat jouw peuter al eens mag komen ‘voorproeven’. Hoe is het om op school te zitten? Wie is de juf/meester? Welke kindjes zitten er allemaal op deze school? Vraag het eens na bij de basisschool van jouw keuze en wie weet kun je op deze manier de overstap voor je peuter weer iets kleiner maken.

De eerste schooldag; het afscheid

Het moment is daar… de eerste schooldag en dus ook de eerste keer afscheid nemen. Wie weet is je kindje dit al gewend van de peuteropvang, kinderdagopvang of van de middagjes spelen bij opa en oma en bij vriendjes/vriendinnetjes. School is weer een nieuwe omgeving en dus kan het toch anders voelen. Probeer het zo fijn en luchtig mogelijk te maken, kinderen nemen emoties namelijk al snel over.